About Tohum 1
4 yaş ve üzeri çocuklar içindir.
Türkiye’de ilk defa Tohum Otizm Vakfı tarafından hazırlanan bu uygulama otizmli ve zihinsel engelli çocuklar ile dikkat eksikliği olan, gelişim problemleri gösteren çocukların, günlük hayatta ihtiyaç duyacakları becerileri öğrenmeleri için hazırlanan uygulamalar aynı zamanda erken yaştaki çocuk gelişimini desteklemek için normal gelişim gösteren çocuklara da uygun olarak yapıldı.
Uygulama nesne ismi öğretmek (ayırt etme) ve yeni beceriler öğretmek için geliştirilmiş olan bilimsel dayanaklı uygulamalar dikkate alınarak tasarlanmıştır. Ayrıca, uygulamada çocuğun gereksinimlerini ifade etmesine yardımcı olacak bir iletişim bölümü de vardır. Uygulama, sıralanan amaçları karşılamaya yönelik olarak (a) Görsel Destek, (b) Nesne İsmi Öğrenme ve (c) İletişim bölümlerinden oluşmaktadır.
Görsel destek bölümü (a) özbakım becerileri, (b) sosyal beceriler, (c) günlük yaşam becerileri ve (d) iletişim bölümlerinden oluşmaktadır. Bu bölümde görsel ipuçlarının kullanımına yer verilmiştir. Otizmli çocuk ve bireylerin görsel hafızalarının güçlü olması görsel ipuçlarının etkilerinin giderek daha fazla araştırılmasına yol açmıştır. Bu eğilimin sonucunda ise, günlük yaşamda pek çok ebeveyn, öğretmen ve terapist resimli kart, çizelge ve video modelle öğretim gibi uygulamaları kullanmaya başlamıştır. Bu bölüm bu bakış açısı ve kuramsal temel ile hazırlanmıştır. Bu uygulamalar bazı çocuklarda yalnızca hedeflenen becerilerin öğretiminde kullanılırken bazı çocukların yaşamlarında sürekli olarak yer almaktadır.
Nesne ismi öğrenme bölümünde ise (a) banyo araç-gereçleri, (b) ev eşyaları, (c) giysiler, (d) hayvanlar, (e) meyve ve sebzeler, (f) mutfak eşyaları, (g) okul-araç gereçleri, (h) taşıtlar kategorileri vardır. Bu bölüm bilimsel dayanakları farklı ortam ve araştırmacılarla güçlü bir biçimde ortaya konmuş olan tepki ipucu yönetmelerinden sabit bekleme süreli öğretim kullanılarak tasarlanmıştır. Sabit bekleme süreli öğretimde amaç çocuğa sunulan yönerge ya da soru için çocuk tepkide bulunmadan önce ipucu sunularak çocuğun bu ipucuna dayalı olarak doğru tepkide bulunması hedeflenir. Bu bölümde öğretim çocuğun düzey ve performasına bağlı olarak bireyselleştirme esasına göre hazırlanmıştır. Ebeveyn ya da çocuk hangi alanda nesne ismi öğrenmeye gereksinimi varsa bu alanı seçebilmekte, çocukla çalışan uygulamacı (örn., ebeveyn, öğretmen, terapist, kardeş, akran) ismini girebilmekte ve bekleme süresi ve zorluk derecesini (örn., iki nesne arasından ismi söylenen nesneyi gösterme, üç nesne arasından ismi söylenen nesneyi seçebilme) seçebilmektedir.
Uygulamada aynı zamanda nesne ismi öğrenme bölümü için veri toplama bölümü de vardır. Bu bölüm çocuğun performansını kaydetmeyi sağlayan bölümdür. Bu bölümde çocuğun performansının yanısıra uygulamacının ismi, çocuğun ismi, çalışılan nesne kategorisi, zorluk düzeyi ve bekleme süresi gibi betimsel bilgiler de kaydedilmektedir. Böylece, uygulamayı kullanan kişiler zaman içinde çocuktaki gelişmeyi kayıt altında tutabilmekte ve bu gelişmeye bağlı olarak uygun kararlar alabilmektedir.
Uygulamanın en önemli özelliklerinden biri uygulama bölümlerinin çocuğun gereksinimlerine göre bireyselleştirilebilir olmasıdır. Uygulamayı kullanan kimseler çocuğun gereksinimlerine göre ilgili bölümlere resim/fotoğraf ekleyebilir ve video görüntüsü yükleyebilirler. Bir örnekle açıklama gerekirse, çocuğunun oyun becerilerini öğrenmesini isteyen bir ebeveyn çocuğun oyun oynayan kardeşini ya da akranını video kayda alarak ilgili bölüme yükleyebilir ve çocuğun bu videoyu izleyerek bu beceriyi öğrenmesini sağlayabilir. Uygulama içinde her bir bölümde nesne ya da görüntü ekleme süreçlerinin yapılışını gösteren video görüntüleri yer almaktadır. Son olarak, her bölümle ilgili olarak o bölümün nasıl ele alınması gerektiği ile ilgili açıklamalara da yer verilmiştir. For children 4 years and older.
Prepared by first Seed Autism Foundation in Turkey is the lack of attention with this application with autism and intellectual disabilities, children, children with developmental problems, applications are prepared to learn the skills they will need in everyday life but also in children with normal development to support the children's development at an early age appropriate was performed.
Application to teach object name (discrimination) and is designed considering scientific based practices that have been developed to teach new skills. In addition, a contact section that will help children to express their application needs as well. Application, in order to meet the objectives listed (a) Visual Support, (b) Learning Object Name and (c) consists of Contact.
Visual support section (a) self-care skills, (b) social skills, (c), daily living skills, and (d) consists of the contact section. This section is given to the use of visual cues. Of children and individuals with autism have a strong visual memory has led increasingly to investigate further the effects of visual cues. As a result of this trend, many parents in daily life, teachers and therapists face cards have started to use applications such as charts and video teaching model. This section is designed with this perspective and theoretical basis. These applications are located permanently in the lives of some children only some of the targeted skills used in teaching children.
Object name is in the learning section (a) bathroom tools and supplies, (b) household goods, (c) clothing, (d) animals, (e) fruit and vegetables, (f) kitchen utensils, (g) school-tools, (h) there are categories of vehicles. This section is designed using different media and scientific support researchers in constant time delay with a strong hint of teaching of managing responses have been revealed. For instructions presented to the child in constant time delay purpose teaching tip or question presented before the child's response is expected to have a child in the correct responses based on this clue. In this section, depending on the level and the performance has been prepared according to individualize teaching children essential. If the parent or the need for children to learn object name in which areas can select this field, practitioners working with children (eg., Parent, teacher, therapist, siblings, peers) can enter the name and standby time and the degree of difficulty (eg., The name of said object between two objects show, said the object name to select among three objects) can be selected.
In practice, also part of the data collection for the object name are also learning section. This section is the section that allows the recording of the performance of the children. In this section, the name of the practitioner as well as the performance of the child, the child's name, the studied object categories, descriptive information, such as the difficulty level and the standby time is also recorded. Thus, over time people use the application can keep a record of the child's development and can take appropriate decisions based on this development.
One of the most important features of the application is part of the application can be individualized according to the child's needs. Anyone using the relevant sections of the application image to the child's needs / can add photos and video can upload the image. To give an example, play a parent children who want their children to learn the game skills brothers or taking the peer video recording can install the relevant section and allow the child to learn these skills by watching this video. Video showing the construction of each section of the object or image insertion process in the application are located images. Finally, with regard to the explanation of each section that's how it should be addressed as part of the inventory.